Drogen

Op zoek naar het juiste gereedschap voor je klus?

Drogen

  • Bij verbouwingen is vocht een van de grootste vijanden. Teveel vocht kan namelijk zorgen voor schimmel en uiteindelijk resulteren lichamelijke ongemakken zoals reumatische en astmatische klachten en een verzwakking van het immuunsysteem. Bacteriën en ongedierte krijgen namelijk vrij spel en dat wil je voorkomen.
  • Zit je dus middenin een verbouwing of sta je aan de start van een klus? Zorg dan dat vocht zo min mogelijk kans krijgt in je woning. Met een bouwdroger of warmtekachel zorg je dat vocht verdwijnt. Ook helpen deze hulpmiddelen je om stucwerk op de muren of vloeren sneller te laten drogen. 
Kies het juiste gereedschap om te drogen
Hoe werkt drogen?

De droogtijd van muren, vloeren of een hele ruimte is afhankelijk van een aantal factoren. Om welk materiaal gaat het en hoeveel water is er vermengd? Hoe meer water er is vermengd, hoe langer het duurt om te drogen. Verder speelt de luchtvochtigheid in de ruimte en de mate van ventilatie mee. Met een bouwdroger kan je de vocht uit de ruimte trekken, waardoor het sneller droogt. Ook een warmtekachel draagt bij aan het sneller drogen van de ruimte. 

Bekijk ons drooggereedschap hier

Dek- en betonvloeren drogen

Bij het leggen van een houten of betonnen vloer wordt de dekvloer (de onderlaag die zorgt voor warmte en isolatie) afgesloten. Zit er nog vocht in de dekvloer? Dan is het belangrijk om dit eerst te drogen. Zodra je de vloer erop legt, kan het vocht namelijk niet meer weg. 

Wist je dat een betonvloer minimaal na 28 dagen pas volledig is gedroogd? Soms duurt het nog langer, dat is afhankelijk van de dikte van de betonvloer. Na een paar dagen zie je de voetstappen niet meer in het cement staan zodra je er overheen loopt. Maar vergis je niet, want de vloer zelf is nog steeds vochtig. Met een bouwdroger of verwarming versnel je dit proces. Zo kan je je vloer sneller veilig leggen en loop je geen vertraging op met die toch al eeuwigdurende verbouwing. 

 

Stucwerk drogen

De vloer ligt, tijd voor het stucwerk van de muren. Je wilt er een fleurig behang tegenaan plakken of de muur een pittig kleurtje geven. Met een strak gestucte muur gaat dat allemaal een stuk vlotter. Je handen jeuken om meteen na het stucen meteen er een kleur tegenaan te gooien. Maar net als de vloer, heeft ook het stucwerk op de muur tijd nodig om te drogen. Stucwerk droogt zonder hulpmiddelen gemiddeld 1 millimeter per dag. Reken maar uit hoe lang het duurt voordat jij los kan gaan. Ook dit proces wordt versneld met een (bouw)droger. 

 

Verf drogen

Eindelijk is het zover dat je de woonkamer een kan verven of de muren van je dochters slaapkamer omtovert in een zuurstokroze paradijs. Zeker in nieuwbouwwoningen kan het slim zijn om eerst een voorstrijklaag op de muren te doen. Dit trekt het vocht uit de muren en zorgt ervoor dat jij niet met vijf emmers roze verf bij de bouwmarkt hoeft te halen. Eerst een laag grondverf op de muur en daarna de kleur eroverheen. 

 

Na een laag of twee heeft de verf mooi gepakt en is het tijd om te drogen. Grondverf is gemiddeld stofdroog na twee uur en overschilderbaar na zestien uur. Muurverf is stofdroog na een uur en overschilderbaar na drie uur. Ook hier kan een warmtekachel helpen, maar alleen als er nog geen verwarming in huis zit. Weersta de verleiding om de verwarming op standje sauna te zetten: te snel drogen kan zorgen voor een ongelijke verdeling van de verf waardoor het lelijk opdroogt. Zet ook de deuren open, zodat het vocht gemakkelijker afvoert en de penetrante lucht de kamer snel verlaat. 

De kille ruimtes tijdens de verbouwing opwarmen? Bestel een warmtekachel bij ons.

Voorkom schade met te snel drogen

Bouwdrogers en warmtekachels kunnen veilig worden ingezet voor het drogen van je wanden of vloeren. Toch kunnen vlekken in de verf ontstaan of scheuren in het stucwerk wanneer je te snel droogt. Met deze tips voorkom je schade tijdens het drogen: zorg dat de temperatuur niet hoger is dan 20 graden Celsius, daardoor kunnen sneller scheurtjes ontstaan. Richt de kachel of ventilator niet op een pas gestuct oppervlak, zorg voor een gelijkmatige temperatuur: laat de warmtekachel (of verwarming als het gaat om een kleine verbouwing in een bestaande woning) constant draaien, gebruik dubbel geïsoleerde kachels op de vloer. Bij spanningsuitval stopt de ventilator met draaien. Ventileer alle ruimtes goed door ramen en deuren open te zetten. Zo kan het vocht beter worden afgevoerd. 

Chat (rechtsonder) met onze klantenservice of neem contact op zoals jij wilt.
  • Snel reactie! Klik op het icoon
  • Facebook via Messenger 09:00 en 17:00
  • Instagram via Instagram 09:00 en 17:00
  • Twitter via Twitter 09:00 en 17:00
 
Sluiten Hey,