Leidingen voorbereiden

Op zoek naar het juiste gereedschap voor je klus?

Leidingen voorbereiden

  • Voor een flinke klus in en rond het huis draai jij je hand niet om. Of je laat het klussen aan een ander over maar wilt wel mee kunnen praten. 
  • Leidingen voorbereiden bijvoorbeeld. Zoals een echte online klusmaat betaamt voorzien we je van alle klustips rondom dit onderwerp en vertellen we welk gereedschap je nodig hebt om leidingen voor te bereiden, afhankelijk van de toepassing. 
Kies het juiste gereedschap om leidingen voor te bereiden
Waarvoor moet je leidingen voorbereiden?

Spoileralert: als doorgewinterde klusser of loodgieter kan je dit gedeelte overslaan. Maar als je nog niet zoveel over leidingen voorbereiden weet, kan het handig zijn om je er even in te verdiepen. Geen oordeel vanuit onze kant. 

Je kunt leidingen voorbereiden bij het zetten van de keuken, vervangen van je badkamer of bij het betreden van een nieuwbouwhuis. Bij een nieuw huis is bijvoorbeeld een leidingschema belangrijk: waar komt de oven, de verwarming, waar zijn waterleidingen nodig, zijn er voldoende groepen in huis en waar komen stopcontacten? 

Waterleidingen voorbereiden

Als je in je huidige huis de keuken gaat vervangen, dan is er wellicht wat minder leidingwerk nodig. Ten minste, als alle waterleidingen op dezelfde plekken blijven zitten. Dan is het een kwestie van de keuken laten plaatsen en de vaatwasser en spoelbak op de juiste manier aansluiten. Betrek je een nieuwbouwhuis, dan moet je hierover nadenken. Een architect of aannemer helpt je hier eventueel bij. Wanneer er verplaatsingen van de spoelbak en vaatwasser zijn, moeten waterleidingen verlengd worden.

Gasleidingen voorbereiden

Nieuwbouwhuizen worden niet meer voorzien van aardgas, omdat dit een negatieve impact op het milieu heeft. In de toekomst zullen ook steeds meer huizen van het gas af gaan en zal dit steeds minder voorkomen. Je gaat je gasleidingen dus verwijderen of verplaatsen als jouw huis nog gas verbruikt. Indien de gaskookplaat boven een oven of combimagnetron komt, zorg dan voor de juiste gasslang. Je mag dan niet de normale zwarte gasslang gebruiken maar de gele. 

Wil je in een bestaande woning de leidingen detecteren? Gebruik hiervoor een muurscanner

Leidingen wegwerken

Zit je je al jaren groen en geel te ergeren omdat je steeds tegen die lelijke leidingen aan kijkt of heeft de vorige bewoner van jullie huis zich hier nooit aan geïrriteerd? Leidingen kan je wegwerken met een ombouw, verleggen of wegwerken in vloeren of muren.  

 

Het juiste gereedschap voor het voorbereiden van leidingen

Leidingwerk komt regelmatig voor bij nieuwbouwhuizen of het verbouwen van je eigen huis. Maar de leidingen zijn waarschijnlijk niet automatisch voorzien van het juiste formaat. Voor het snijden, ontbramen, verlengen en buigen van leidingen heb je specifieke materialen nodig. En wij hebben daar het juiste gereedschap voor.

Snijden van leidingen

Zijn de leidingen te lang? Je kunt ze dan inkorten door te snijden of zagen. Dit kan met een cirkelzaag, afkortzaag of diamantslijper, afhankelijk van het type materiaal en de dikte.

Ontbramen van leidingen

Na het snijden van de leidingen wil je niet dat er scherpe randen in de leidingen blijven zitten. Door het snijproces ontstaat een braam. Het is daarom belangrijk om je leidingen te ontbramen. Zo zorg je ervoor dat de leiding of buis past en gaat je douche niet fluiten door de losse onderdelen als jij zingend onder de douche staat.  

Leidingen verlengen

Met draadfittingen kan je eenvoudig drinkwater, cv- en gasinstallaties koppelen. Let op dat je de juiste maat gebruikt zodat de buizen verlengd kunnen worden. Gebruik tussen de draadfitting altijd een afdichtmiddel zoals teflontape. 

Een verloopring zorgt voor een overgang van de ene naar de andere draadmaat. Een draadverlengstuk (ook wel neusstuk genoemd) wordt gebruik als de wateraansluiting diep in de muur zit waardoor je de kraam niet direct kan plaatsen. Door de muurplaat te verlengen met een draadverlengstuk kan je alsnog de kraan aansluiten. 

Leidingen buigen

Soms loopt de leiding niet helemaal lekker en is het nodig om de leiding te buigen. Voor veel koperen- en pvc-buizen zijn er standaard bochten verkrijgbaar, maar soms zijn die niet bruikbaar. Met een buigijzer kan je zelf de gewenste vorm geven. 

Begin niet zomaar te buigen, maar pak het voorbereid aan. Meet de buis op en gebruik een rotatielaser of hoekmeter om aan te geven waar de buis gebogen moet worden. Een buis terugbuigen is namelijk lastig. Controleer tussentijds met de hoekmeter of de gewenste hoek al is bereikt. Zorg dat elektrabuizen niet onder de achttien graden zijn voordat je ze buigt. Anders kunnen ze breken.

Klaar je klus met HeyHo

Aangenaam, wij zijn HeyHo, jouw (digitale) klusmaat. Wij zijn die buurman die van alle markten thuis is wanneer het om gereedschap gaat. Alleen hoef je bij ons niet aan te bellen. Ben jij klaar om die klus te klaren en nieuwe kennis op te doen wat betreft klussen? Dan ben je hier op de juiste plek. Wij hebben namelijk alle benodigde tips en tricks voor je. Lees meer over het huren van ons gereedschap of zoek direct het juiste materiaal voor jouw klus.

  

Chat (rechtsonder) met onze klantenservice of neem contact op zoals jij wilt.
  • Snel reactie! Klik op het icoon
  • Facebook via Messenger 09:00 en 17:00
  • Instagram via Instagram 09:00 en 17:00
  • Twitter via Twitter 09:00 en 17:00
 
Sluiten Hey,