Spoelbak monteren

Op zoek naar het juiste gereedschap voor je klus?

Spoelbak monteren

  • Je betrekt je nieuwe huis, hebt een nieuwe keuken aangekocht of je huidige keuken verdient een upgrade. En handig dat je bent, monteer je wel even zelf die spoelbak. 
  • Met een beetje handigheid van jezelf en de tips en tools van HeyHo. Lees hier hoe je zelf je spoelbak monteert. 
Kies het juiste gereedschap om een spoelbak te monteren
Stap 1: Plaats de spoelbak op de juiste plek en teken af

Als het aanrechtblad al een uitsnede heeft waar de spoelbak in past en alles vooraf is uitgesneden, dan kan je de eerste stappen overslaan. Zo niet, dan moet je eerst zorgen dat de spoelbak passend wordt in het aanrechtblad en goed aansluit op de afvoer. Leg het werkblad van je keuken aan de kant en bepaal aan de hand van de wateraansluitingen en zijwanden waar je spoelbak moet komen. 

Leg het werkblad nu op de juiste plek en leg er een stuk papier overheen, om de lijnen uit te tekenen. Leg het papier op je werkblad als sjabloon over het werkblad en boor in iedere hoek een gat van 10 mm om te zagen. Zeker weten dat deze klusje nauwkeurig gebeurt en de uitsnede niet per ongeluk op een ongemakkelijke plek terecht komt? Gebruik een rotatielaser of kruislijnlaser voor optimale nauwkeurigheid in plaats van papier en potlood. 

Stap 2: Zaag het formaat van de spoelbak uit het aanrechtblad

Je zaagt nu de uitsparing van de spoelbak uit in je werkblad. Gebruik hiervoor een decoupeerzaag. Heb je die niet? Dan kan je die gemakkelijk huren bij ons. Bij de aanschaf van je afvoergarnituur, sifon en overloop heb je er natuurlijk al rekening mee gehouden dan ze op je spoelbak passen. Voordat je de spoelbak in de uitsparing zet, monteer je eerst de overloop en het afvoergarnituur. Daarna leg je een afdichting onder de spoelbakstop. Na het verbinden van het onderste klepdeel en de spoelbakstop, draai je de schroefdraad stevig vast. Nu kan je de sifon (ook wel zwanenhals, stankafsluiter of waterslot genoemd) monteren.

Stap 3: de zaagranden afdichten

Water is de grootste vijand als het aankomt op het rotten en schimmelen van materialen. Daarom wil je de rand van de spoelbak goed afdichten. Gebruik hiervoor siliconen voegafdichting of afdichtband bij de zaagrand.  

Stap 4: De spoelbak plaatsen

Nu kan je de spoelbak plaatsen in je aanrechtblad plaatsen. Let goed op dat je 'm waterpas uitlijnt. Gebruik dus weer de meetmaterialen om ervoor te zorgen dat je spoelbak niet verandert in een waterval. Met bevestigingsklemmen schroef je 'm aan het werkblad. Let op dat de afdichting er niet uitkomt. 

Stap 5: Je spoelbak afmonteren

Je bent bijna klaar met je spoelbak monteren. Het is alleen nog belangrijk om de kraan erop te zetten en de spoelbak aan te sluiten op de afvoer. Schuif de afdichtring over de beide leidingen en zet de kraan in het kraangat van de spoelbak. Van onderaf plaats je over de leidingen eerst de rubberen ringen daarna de metalen ringen en dan de contramoeren. Draai de moeren eerst licht aan en lijn de kraan recht op de bovenkant van de spoelbak uit. Als je kraan waterpas staat, kun je de contramoeren stevig vastdraaien.  

Tot slot verbind je de afvoerleiding met de sifon. Hiervoor draai je eerst de schroefkoppeling licht aan en controleer je of hij goed zit. Daarna draai je de schroefverbinding stevig vast. 

Klaar je klus met HeyHo

Hey! Wij zijn HeyHo, jouw (digitale) klusmaat. Die vriend die z’n schuur vol heeft liggen met het juiste gereedschap voor iedere klus. Je kunt bij ons per klus het juiste gereedschap uitzoeken. En heb je twee linkerhanden of wil je jouw kennis en kunde bevestigen? Dan hebben we handige klustips voor je. Lees meer over gemakkelijk gereedschap huren of zoek meteen het juiste materiaal uit per klus.

  

 

 
Chat (rechtsonder) met onze klantenservice of neem contact op zoals jij wilt.
  • Snel reactie! Klik op het icoon
  • Facebook via Messenger 09:00 en 17:00
  • Instagram via Instagram 09:00 en 17:00
  • Twitter via Twitter 09:00 en 17:00
 
Sluiten Hey,