Stopcontacten aanleggen

Op zoek naar het juiste gereedschap voor je klus?

Stopcontact aanleggen

  • Zelf klussen was nog nooit zo gemakkelijk met de tips en tools van HeyHo. Of het nu gaat om een plankje ophangen, je kinderen achter het behang plakken of je handen aan elkaar lijmen met een lijmpistool… wij geven je graag tips zodat die klus wél goed wordt afgewerkt. Weten waarom je bij ons het beste gereedschap huurt? Je leest het hier. 
  • Soms kan het handig zijn om zelf stopcontacten aan te leggen. Bij nieuwbouwhuizen kan je vaak zelf de elektriciteitspunten kiezen. Maar als je een woning betrekt waar dit allemaal al is afgevangen, zit je misschien te klungelen met verlengsnoeren waarover je gemakkelijk struikelt. Dit kan je oplossen door een extra stopcontact aan te leggen. 
Waarom gereedschap huren?
Stap 1: Zoek de elektriciteitsbuizen op in de muur

Je wilt natuurlijk eerst weten waar de elektriciteitsbuizen zich bevinden. Enerzijds omdat je niet per ongeluk jezelf wilt elektrocuteren, maar ook omdat je vanuit hier andere stopcontacten kunt verbinden. Alle leidingen van een ruimte moeten samenkomen in een centraaldoos, deze vind je vaak in het plafond. De draden in deze centraaldoos lopen naar de groepenkast/meterkast. Je kunt extra draden verbinden aan de draden uit je centraaldoos om een extra stopcontact aan te leggen. Maak een tekening waarbij je voor de kortste, meest haakse route kiest. Geef hierin ook aan in welke kleuren installatiedraad van waar naar waar moeten lopen. Met een multidetector of muurscanner kan je elektriciteitsbuizen en andere materialen detecteren in de wand. 

Stap 2: Schakel de stroom uit

Je kunt ervoor kiezen om in de ochtend een bak koffie te nemen, of om met elektriciteit te gaan werken zonder de stroom uit te schakelen. Wij zouden het lekker bij die kop koffie houden. Schakel dus altijd de elektriciteit uit om veilig te werk gaan én om kortsluiting te voorkomen.

Stap 3: Leidingen frezen

Het belangrijkste doel van het aanleggen van stopcontacten is zorgen dat je extra stroompunten hebt en dat kabels netjes weggewerkt worden in de muur of vloer. Trek in de muur alleen verticale verbindingen, dat is gemakkelijker als je in de toekomst een keer een schilderij wilt ophangen. Lopen de buizen schuin in de muur, dan is het lastiger die te detecteren en dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Als je horizontale verbindingen trekt, doe dit dan onder de vloer. 

Om de leidingen netjes weg te werken, ga je een gleuf frezen in de muur of vloer. Gebruik hiervoor een muur- of combinatiefrees.  

Stap 4: de hollewanddoos monteren

Daarna wordt de inbouw- of hollewanddoos gemonteerd. Dit is een doos waar elektriciteitsraden in uitkomen. Gebruik een gatenzaag om een groot gat in de gipsplaat te maken. Deze gatenzaag kun je bevestigen op een accuboormachine. Gebruik de juiste materialen om ‘m op te meten voordat je de inbouwdoos plaatst, anders komt je stopcontact scheef te hangen.  

Stap 5: de leidingen aanleggen en draden strippen en trekken

Tijd voor de laatste stap. Zijn leidingen te lang? Dan kan je ze met een afkortzaag inkorten. Deze leidingen eindigen bij de inbouwdoos. Daarna schuif je de trekveer door de elektriciteitsbuis totdat je de trekveer bij de hollewanddoos kunt vastpakken. Strip vijf centimeter van een van de draden. Steek deze door het oog van de trekveer en buig de draad om. Strip vervolgens ook de andere draden. Gebruik een combinatietang om deze draden te draaien om de draad die aan de trekveer zit. Nu kun je de draden in de buis trekken. 

Knip de draden bij de hollewanddoos op lengte. Sluit alle installatiedraden aan op het stopcontact en controleer of ze goed vast zitten. Plaats het stopcontact in de hollewanddoos en schroef het stevig vast. Klik daarna het kapje erop. Tot slot ga je naar de centraaldoos om hier 1 centimeter isolatie van de draden te strippen en steek ze in de lasklemmen. 

Bekijk hieronder onze materialen met daarbij de juiste toepassingen om stopcontacten aan te leggen. 

Soort machine

Toepassing

Specificaties 

Multidetector

Detecteert metaal en spanningvoerende leidingen en muren, houten constructies en gipskarton.

Het toestel beschikt over automatische kalibratie en voorkomt zo toepassingsfouten en wordt geleverd met laser en etui. 

Muurscanner 

Onze professionele scanner lokaliseert tot op een diepte van 150mm met hoogste precisie alle ferro- en non-ferrometalen, elektrische leidingen, hout en zelfs kunststof.

Het grote en overzichtelijke display van de muurscanner geeft exact de toegestane boordiepte weer.

Accu klopboor/schroefmachine

Voor allround klussen, beschikt over drie functies: boren, schroeven en klopboren. 

Wordt geleverd met 2 accu’s, een snellader, machine en machinekoffer. Is energiezuinig en snel. Bijbehorende persoonlijke beschermingsmiddelen zijn erbij te huren. 

Afkortzaag

Geschikt voor het afkorten of in verstek zagen van hout en andere materialen.

Gebruik van het standaard zaagblad inbegrepen. De afkortzaag wordt eleverd met inbussleutel, materiaalklem, machine en machinekoffer. 

Muurfrees

Geschikt om sleuven in muren en vloeren te maken, zodat je gemakkelijk kabels en leidingen wegwerkt.

Ook te gebruiken voor het aanleggen van elektrische installaties, sanitair, verwarmings- en ventilatie constructies. Wordt geleverd met een krachtige 2300 W motor.

Combinatiefrees

Een combinatie van de kanten- en bovenfrees. Onder andere geschikt voor het toevoegen van details en afwerken van randen.

Diverse frezen(sets) bij ons verkrijgbaar en voorzien van instelbaar constant toerental voor een snelle en zuivere afwerking. 

Klaar je klus met HeyHo

Aangenaam, wij zijn HeyHo, jouw (digitale) klusmaat. Wij zijn die buurman die van alle markten thuis is wanneer het om gereedschap gaat. Alleen hoef je bij ons niet aan te bellen. Ben jij klaar om die klus te klaren en nieuwe kennis op te doen wat betreft klussen? Dan ben je hier op de juiste plek. Wij hebben namelijk alle benodigde tips en tricks voor je. Lees meer over het huren van ons gereedschap of zoek direct het juiste materiaal voor jouw klus.

  

Chat (rechtsonder) met onze klantenservice of neem contact op zoals jij wilt.
  • Snel reactie! Klik op het icoon
  • Facebook via Messenger 09:00 en 17:00
  • Instagram via Instagram 09:00 en 17:00
  • Twitter via Twitter 09:00 en 17:00
 
Sluiten Hey,