verticuteren

Op zoek naar het juiste gereedschap voor je klus?

Verticuteren

  • Verticu… wat? Verticuteren. Verticuteren wordt vaak verward met grasmaaien. Maar het is eigenlijk een duur woord voor het verwijderen van vilt en mos uit je gazon. Na verloop van tijd ontstaat er namelijk een viltlaag over je gazon doordat afgestorven grasdeeltjes achterblijven na het maaien. 
  • Je grasmat krijgt hierdoor meer ‘dode’ plekken waardoor er mos tussen het gras ontstaat. Met regelmatig verticuteren wordt deze viltlaag weggehaald en zorg je dat zuurstof, meststoffen en water de bodem beter indringen. Zo houd je je gazon mooi groen en gezond. En het mooiste van alles? Verticuteren kan ook jij leren. 
Bekijk ons assortiment
Je gazon verticuteren een hark

Heb je een kleine achtertuin met een gazon van slechts een paar vierkante meter? Dan kan je prima met de hand verticuteren. En dan bedoelen we niet dat je geknield met je handen het mos eruit gaat trekken, maar met een verticuteerhark. De messen aan deze hark woelen de bovenste laag van de grond om, zodat je gras weer voldoende lucht krijgt. Je sportschoolabonnement kan je opzeggen, want deze techniek kost aardig wat spierkracht.

 

Een verticuteermachine gebruiken

Heb je een groot gazon of heb je een driedubbele hernia niet over voor een mooi, groen gazon? Snappen we helemaal. Maak het jezelf een stuk gemakkelijker door een verticuteermachine gebruiken. Net als met een grasmaaier maak je rechte banen over de hele grasmat. Je hoeft dus niet te bukken of kracht te zetten: de machine doet het werk voor je. Ideaal voor grote gazons of grasmatten met een wildgroei aan mos. Gelijk morgen aan de slag in de tuin? Wij hebben dé ultieme verticuteertips voor je.

Tip 1: Probeer twee keer per jaar te verticuteren

Gras en mos zijn elkaars tegenpolen. Dus hoe eerder jij mos verwijdert, hoe mooier jouw grasmat wordt. Doe dit twee keer per jaar om de conditie goed te houden. Zie je veel mos en dode plekken? Doe het dan vaker per jaar. Bij een gazon met veel vilt kan je het beste in twee stappen verticuteren: een keer in de lengte en een keer in de breedte. Door in twee richtingen te verticuteren haal je het meeste mos uit het gazon. 

Tip 2: Verticuteer geen nieuw gazon

De eerste drie jaar van een gazon mag je niet verticuteren. De wortels van je gazon zijn tot die tijd nog niet volledig vertakt en dat proces wil je niet verpesten met een rondje verticuteren. 

Tip 3: Let goed op de juiste diepte

Een gezond gazon heeft voldoende aan een snedediepte van vijf millimeter bij een verticuteermachine- of hark. Hoe slechter de conditie van je gazon, hoe diepere snedes nodig zijn. Gebruik bij een gazon in slechtere staat bijvoorbeeld tien millimeter en spuit de snijbladen na gebruik in met wat olie. 

Tip 4: Bemest de grond na het verticuteren

Na het verticuteren ziet je grasmat eruit als een slagveld. Maak je geen zorgen, met een hark kan je alvast het meeste dode gras verwijderen. Vergeet niet om daarna je gazon te bemesten. Daarmee stimuleer je het herstel en groeit je gazon weer netjes dicht. 

Tip 5: Je gazon opnieuw inzaaien

Zijn er kale plekken ontstaan na het verticuteren? Dan kan je die het beste direct na het verticuteren inzaaien met herstelgraszaad. Dit speciale zaad ontkiemt sneller en is geschikt om direct te gebruiken na het verticuteren. Je strooit het op de kale plekken en met een hark veeg je het dieper de grond in. 

Tip 6: Kies voor een verticuteermachine met scherpe bladen

Je wilt natuurlijk geen verticuteermachine uit het tijdperk van de Flintstones. Hoe scherper de bladen, hoe sneller de klus is gedaan. Ons assortiment bestaat uit verticuteermachines met de scherpste bladen. Perfect voor jouw volgende tuinierklus.

Waarom (tuin)gereedschap huren bij HeyHo?

Zelf op de knieën mos tussen je grasmat mos uitwroeten? Vergeet het maar. Maar ruimte in de schuur voor een verticuteermachine is er ook niet. Gelukkig kan je nu gemakkelijk bij ons je gereedschap huren. Zie ons als je digitale klusmaat. Die vriend die z’n schuur vol heeft liggen met het handigste gereedschap. En zoals echte klusmaten betaamt, geven we je handige klustips zodat die klus op tijd af komt.

  

Chat (rechtsonder) met onze klantenservice of neem contact op zoals jij wilt.
  • Snel reactie! Klik op het icoon
  • Facebook via Messenger 09:00 en 17:00
  • Instagram via Instagram 09:00 en 17:00
  • Twitter via Twitter 09:00 en 17:00
 
Sluiten Hey,